Bir önceki “yol güvenliği için dikkat edilmesi gereken 5 şey” adlı makalemizin devamı niteliğinde olan yazımızı gelin hep birlikte inceleyelim.

Yol güvenliği için yapılabilecek 5 şey yazımızın daha bilgilendirici olabililmesi için öncelikle diğer yazımızı okumanızı öneriyoruz.
Başlıklar
- 1 Cep telefonları, riskli dikkat dağıtıcıları.
- 2 Çocuk koltukları ciddi yaralanma ve ölüm riskini oldukça azaltıyor.
- 3 Hızlı cevaplar canlar kurtarır ve yaralanmalardaki felçlilik oranlarını azaltır.
- 4 Dünyada satılmış araçların %80’i basit güvenlik testlerinde sınıfta kalıyorlar.
- 5 Güvensiz yol tasarımı, bütün kullanıcıları için risk faktörü.
Cep telefonları, riskli dikkat dağıtıcıları.

Yol güvenliğini etkileyen faktörlerden ilki ise sürüş yaparken telefon kullanımı (el ile kullanım ya da telefona dokunmadan kullanım) kaza riskini 4 kat arttırıyor, aynı zamanda mesajlaşma ise kaza riskini 23 kat arttırıyor. Sürücünün tepki süresi telefon kullanırken %50 düşüş gösteriyor.
Çocuk koltukları ciddi yaralanma ve ölüm riskini oldukça azaltıyor.

Yol güvenliğini etkileyen bir diğer faktör ise çocukları çocuk koltuklarına oturtmak ölüm riskini en az %60 oranında azaltıyor. Bu durum özellikle 4 yaşının altındaki çocuklar için geçerli iken 8-12 yaşındaki çocuk koltuğuna oturtmak yaralanma riskini sadece emniyet kemeri kullanmaya nazaran %19 oranında azaltıyor.
Hızlı cevaplar canlar kurtarır ve yaralanmalardaki felçlilik oranlarını azaltır.

Hayatlar, zamanında yapılan müdahele, ambulans sayesinde hızlı ulaştırılan acil servisler ile ameliyata ve rehabiliteye hızlı sevkiyat sayesinde yaşama geri döndürülebilir. Üçüncü kişiler acil yardım sistemlerini aktive ederek ve profesyoneller gelesiye kadar olan süreçte ilk yardım yaparak canlar kurtarabilir.
Dünyada satılmış araçların %80’i basit güvenlik testlerinde sınıfta kalıyorlar.

Arabaların güvenlik seviyesi kazaların önlenmesi ve kaza gerçekleşmesi durumundaki ciddi yaralanmaları kritik oranda azaltıyor. AYUDK (WFHHVR, Araç Yönetmeliklerine Uyum için Dünya Konseyi) yedi önemli güvenlik standartı öneriyor. Bunların bazıları ESP(Elektronik Dengelleyici Sistemi), yan ve ön çarpışma koruması ve ön için yaya koruması. Bu yönetmelikleri yüksek refah seviyesine sahip 40 ülke sadece 7 ila 8 tanesini benimsedi.
Güvensiz yol tasarımı, bütün kullanıcıları için risk faktörü.

Yollar bütün kullanıcıları için güvenli şekilde tasarlanmalı. Bu bütün tesislerin yayalar, bisikletliler ve motorsikletliler gibi araçların sigortalanması anlamına geliyor. Şununla ölçülmesi gerekir ise kaldırımlar, bisiklet yolları, yaya geçitleri, trafik rahatlatma noktaları gibi yerlerin bulunması yaralanma riskini bu yol kullanıcıları için azaltıyor.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?