Silverstone PF240 AIO İncelemesi

Herkese merhabalar, bu haberimizde inceleyeceğimiz Silverstone PF240 ARGB Sıvı Soğutucusunun içini açıp inceleyeceğiz.

Neden Silverstone PF240 Aldım?

Öncelikle Silverstone PF240 almamın sebebi Silverstone markasına güvenimdi. Yaptıkları güzel çalışmaları görmüştüm. Bir kaç araştırma ile işlemcinin boşta ve bencmark testlerinde verdiği değerlere baktım. Diğer markalarla karşılaştırdım ve burda f/p konusunda bir artı vermiştim. Ayrıca üzerinde gelicek olan fanlarının CFM değerleri nerdeyse bütün markaların değerlerinden üstündü. RGB desteği ile birleşince alma kararında bulundum ve kurulumunu yaptım.

Silverstone PF240’ı Ne Kadar Kullandım?

Nisan 2019’dan itibaren kullanmaya başladığım Silverstone PF240 Mayıs 2022 gibi aşırı ısınma sorunları ile karşılaştım. Yani toplamda 2 Yıl 7 Aylık bir kullanım sürem oldu.

Silverstone PF240’ı Neden Bıraktım?

İlk kullanımına başladığımda AMD Ryzen 7 3700X işlemcimi 36°C’lerde tutmuş olmasına rağmen Son zamanlarında 54°C, 57°C arasında bir boşta kullanıma ulaşmıştım. Fan temizliği, kasa temizliği, termal macun değişimlerini eksiksiz yaptığım için sorunun soğutucumda olduğundan emindim. Silverstone PF240’ı işlemcimi downclock ederek bir süre daha kullandıktan sonra işlemcimin stok fanı olan AMD Wraith Prism’e geçtim.

Silverstone PF240 Neden Bozuldu?

Bu haberi yazasıya kadar net bir bilgim olmasa da iki tahminim vardı. Öncelikle bu tahminlerimi siz de önceden yazdığım bu haberde bulabilirsiniz. Ya ”microfin” adı verilen çıkıntılar tıkanmıştı, ya da içerisinde artık fazlaca hava baloncuğu vardı. Tahminlerimi net bir bilgiye çevirmek için ise sizlerle fotoğraflarını paylaşarak neden bozulduğunu göstereceğim.

Öncelikle içerisindeki sıvının taşmaması için bir kaba boşaltıyorum

Ardından içini açmak için doğru torx bitini aradım. Merak edenler için T8 bit kullandım.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;  Cyber Shell Studios Geleceğe Yön Veriyor

Pompa kısmını açmak için 14 tane T8 vida sökmem gerekti

Pompası etrafındaki conta aşağıda görebilceğiniz gibi gayet sağlam durumda idi.

Silverstone PF240 Sıvı Pompası

Pompayı çıkarttıktan sonra içerisindeki sıvıyı boşaltmak istedim. İçerisinde herhangi partikül varsa çıkacağını biliyordum. Ki öyle de oldu. Aşağıda görebileceğiniz gibi partiküller vardı.

Silverstone PF240 Sıvı Pompası Haznesi

Görebilecğiniz gibi partiküller hem haznede hem de içerisinden çıkan sıvıda da bulunmakta.

Bozulmasının sebebini ben şöyle yorumladım; radyatörün alüminyum olması ve soğutucu plakanın bakır olması sıvıda korode olmuş partiküller taşımayla sonuçlanıyor. Partiküller de ”microfin” tıkanmasına yol açtığından dolayı sıcak sıvı soğuyamıyor, soğuk sıvı sıcak sıvının yerine geçemiyordu. Bundan dolayı yüksek derecelere ulaşıyordu.

Ayrıca bunlar olmadan önce fanlardan ”çat çat çat” şeklinde sesler geliyordu. Yani fanların yaprakları kasalara çarpıyordu. Bunları fanları temizleyerek çözmüştüm. Ki bundan önce de RGB’leri bozulmuştu bile.

Kısacası bu durumlardan dolayı ya bana fabrika hatası bana geldi. Ya da kronik bir hatası vardı.

Onun haricinde gayet memmnundum. Ulaştığım maksimum dereceler yaklaşık 65°C civarlarında idi.

Merak Edenler için AMD Wraith Prism Sıcaklık Performansı

Silverstone PF240 bozulmasından sonra işlemcimin stok soğutucusune geçtim ve gayet memnunum.

Silverstone PF240 AIO İncelemesi 9

Yazıyı düzenlerken derecelerim bunlar idi. Silverstone PF240 fan düzenimle devam ettiğim için şu an için optimize değil. Tahminlerimce optimize bir fan düzeniyle beraber yaklaşık 41 derecelerde Google Chrome çalıştırıcak.
Merak ettiğiniz farklı sorularınız varsa yorumlar kısmında fikirlerinizi belirtebilir, soru sorabilirsiniz.

Silverstone PF240 web sitesi

cevikmedya

ÇEVİK MEDYA https://www.buymeacoffee.com/hakancevik

YORUMLAR

  1. bu kadar sorun çıkaran bir şeyi hiç kullanmam 😀

Bir Cevap Yazın