Şeker Hastalığı (Diyabet) nedir?

Şeker Hastalığı (Diyabet) nedir?

Vücudumuzun enerji ihtiyacı, besinlerde bulunan karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlanmaktadır. Vücudumuz, sindirim sırasında basit şekerler açığa çıkartır. Tüm organlar için önemli olan bu besine Glikoz denir. Glikozun hücrelere enerji sağlayabilmesi için, hücrelerin içine alınması gerekmektedir. Glikozun hücre içine girmesini ve glikojen olarak depolanmasını sağlayan, pankreas bezi tarafından salgılanan insülin hormonudur. Şeker hastalığı ya da diğer adıyla diyabet (diabetes Mellitus), pankreasın vücudumuz için yeterli insülin üretememesi veya ürtettiği insülinin vücutta etkili şekilde kullanılamaması sonucunda ortaya çıkan yüksek kan şekeri ile ilerleyen bir hastalık türüdür.

Diyabetin tipleri nelerdir?

Diyabet farklı türlerde ortaya çıkabilir, bunlarda 3 temel diyabet tipi bulunmaktadır. Tip 1 diyabet, Tip 2 diyabet ve gestasyonel diyabettir. Diyabet sonucu vücucumuz gereken insülini üretemez ya da kullanamaz.

Böylece kandaki glikoz seviyesi yükselir. Tip1 diyabette vücudumuzun doğal insülin üretimi azalır. Tip 2 diyabet ile Gestasyonel diyabette ise vücut insülinin etkisine karşı direnç geliştirir. Bu iki durumun sonucunda ise kan şekerinin yükselmesi yani hiperglisemi durumu gerçekleşir. Henüz tamamiyle ortaya çıkmamış şeker hastalığı türüne ise gizli şeker veyahut pre diyabet adı verilir.

Belirtiler

Diyabet (Şeker Hastalığı) Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Genetik faktörler ve aile öyküsü: Tüm diyabet türleri için aile öyküsü önemlidir. Özellikle birinci derece akrabalarda Tip 1 diyabet bulunuyorsa, herhangi bir semptom beklenmeden hekim kontrolünde kan testi yaptırılmalıdır. 
  • Pankreasa Bağlı Hastalıklar: İnsülin hormonu, pankreas tarafından salgılandığı için, pankreasta meydana gelen herhangi bir hastalık diyabet riskine neden olabilir. Bazı nadir hastalıklar pankreasa zarar verebileceğinden, diyabete sebep olabilirler.
  • Obezite: Tip 2 diyabetin ve gestasyonel diyabetin en önemli risk faktörlerinden biri obezitedir. 
  • İnsülin direnci: Tip 2 diyabette; hücrelerin insüle karşı direnç oluşturması kandaki glikoz seviyesinin artışına neden olur.
  • Hareketsiz yaşam: Hareketsiz yaşam, kilo kontrolünü zorlaştırabilir ve Tip 2 diyabet riski doğurur.
  • Polikistik Over Sendromu: Polikistik over sendromu kadınlarda Tip 2 diyabet riskini artırır.
  • Yaş: Tip 2 diyabette; yaşam şekli ve hastanın kilosu gibi yaşı da önemlidir. İlerleyen yaşlarla metabolizma yavaşlamaya başladığından Tip 2 diyabet riski dolaylı olarak artar.
  • Gestasyonel Diyabet: Hamilelikte şeker hastalığı yaşayan kadınların, ilerleyen yıllarda Tip 2 diyabet hastası olma riski yükselir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir;  Sağlıkta Yeni Dönem: Telesağlık, Teletıp

Obezitenin Diyabetle İlişkisi Var mı?

Tip 2 diyabetle obezite arasında doğrudan ilişki bulunmaktadır. Tip 2 diyabete sahip hastaların %80’i aşırı kiloludur. Bel yağlanmasına sebep olan insülin direnci aynı zamanda tip 2 diyabete de sebep olabilir. Bu durumda uygun bir diyetle kilo kontrolünü sağlamak, semptomları azaltır ve hastanın genel sağlık durumda iyileşme sağlayabilir.

Diyabetin Yol Açtığı Hastalıklar

Diyabetin sebep olduğu başlıca hastalıklar şu şekildedir:

  • Kalp ve damar hastalıkları
  • İnmeler
  • Göz damarları ve retinada hasar
  • Böbrek yetmezliği
  • Erkeklerde sertleşmeme sorunu
  • Diyabetik ayak
  • Sinir sistemi hastalıkları

Diyabet yukarıda sayılan hastalıklara sebep olabilir, bu hastalıkların da komplikasyonları eklendiğinde hastanın yaşam kalitesini ve bedensel bütünlüğünü bozabilir. Hekim kontrolünde yapılan tedaviyle, diyabete ve sebep olduğu hastalıklara ilişkin komplikasyonlar önlenebilir ya da etkileri azaltılabilir.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Tedavi yöntemleri ile ilgili en yakın sağlık merkezinden veya doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. İnternette ve sosyal medyada çeşitli, bitkisel ilaçlar ve kürler satılmakta, fakat yine en iyisini doktorunuz bilir ve size özel tedavi yöntemi uygular.

hakan çevik

www.kurumsal.cevikmedya.com https://www.buymeacoffee.com/hakancevik

YORUMLAR

  1. Teşekkürler Çevik Medya.

  2. Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.

Bir Cevap Yazın