Kapsamlı araştırma yazı dizimize kısa süreli verdiğimiz bir aradan sonra yepyeni bir yazı ile geri döndük! Bu yazımızda Kali Linux nedir? Ne işe yarar? Desteklenen platformlar, kullanım alanları gibi konuları inceleyeceğiz.

Kali Linux Nedir?
Kali: BackTrack yapımcıları tarafından 2013 yılında oluşturulan CD üzerinden çalıştırma seçeneği olan Linux tabanlı bir güvenlik kontrol işletim sistemidir.Mati Aharoni, Devon Kearns ve Raphaël Hertzog tarafından geliştirilmekte ve Offensive Security Ltd. aracılığıyla finanse edilmektedir.
İçeriğinde bulunan araçlar sayesinde, ağ windows, arduino gibi alanlarda güvenlik testi ve yazılım geliştirme işlemleri yapmanın mümkün olduğu işletim sisteminde masaüstü ortamı olarak BacTrack’teki gibi KDE seçeneği yerine Fnome ve Xfce ortamı bulunmaktadır.

Kali Linux Araçları
Kali Linux çeşitli araçlardan ve kablosuz LAN’lar için bir nüfuz testi yazılım paketi gibi programlardan oluşur. Bunlardan başlıcaları;
- Armitage (grafiksel bir siber saldırı yönetim aracı)
- Nmap (bir port tarayıcı)
- Wireshark (paket analizörü)
- John the Ripper (şifre kırıcı)
- Burp suite ve OWASP ZAP (her ikisi de web uygulama güvenlik tarayıcılarıdır)
- Aircrack-ng dahil olmak üzere 300’ün üzerinde nüfuz testi programı ile önceden kurulmuştur)
Sabit diske yüklenerek, veya CD ve USB bellek üzerinden ön yüklenebilir bir şekilde veya sanal bir makine ile çalıştırılabilen Kali Linux, güvenlik açıklarınıın geliştirilmesi ve yürütülmesi için önemli bir araş olan Metasploit Projesi ve Metasploit Framework’ün desteklenen bir platformudur.
Knoppix tabanlı eski Linux dağıtımlarına sahip olan BacTrack’in yeniden yazılımı ile Mati Aharoni ve Devon Kearns tarafından geliştirilmiş, 3. çekirdek geliştirici Raphael Hertzod da onlara Debian uzmanlığı konusunda destek vermek için katılmıştır. Kali Linux Debian Testine dayalıdır ve kullandığı paketlerin çoğunluğu Debian program kaynağından almaktadır.

Desteklenen Platformlar
Kali Linux, x86 komut kümesine dayalı bilgisayarlarda 32-bit ve 64-bit görüntülerde dağıtılırken, ARM mimarisi için BeagleBoard bilgisayarında ve Samsung ARM Chromebook’ta kullanılmak üzere bir görüntü olarak dağıtılır.
Kali Linux geliştiricileri, Kali Linux’u ARM aygıtları için kullanılabilir kılmayı amaçlıyor.
Kali Linux, BeagleBone Black, HP Chromebook, CubieBoard 2, CuBox, CuBox-i, Raspberry Pi, EfikaMX, Odroid U2, Odroid XU, Odroid XU3, Samsung Chromebook, Utilite Pro, Galaxy Note 10.1 ve SS808 için zaten mevcut bulunmaktadır.
Kali NetHunter’in gelişiyle Kali Linux, Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7, Nexus 9, Nexus 10 ve OnePlus One ve bazı Samsung Galaxy modelleri gibi akıllı telefonlarda da resmen satışa sunuluyor.
Genel kullanım alanları
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Debian destekli Kali Linux web ve sistem güvenlik alanları ve sistem yazılım testleri için kullanılmaktadır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?
Faydalı bir içerik olmuş. Zamanında ben de özel ilgi duyuyordum. Gerçekten çok iyi bir dağıtım. Aşırı keyifli ve heyecanlı bir arayüzü var.
Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim ben de severek kullanıyorum 🙂