Egzozundan su! Hidrojen, arabada ne şekilde kullanılır?

Bu yazımızda hidrojen ile çalışan arabalar nasıl çalışır, ekonomik mi, Türkiye’de ne durumda gibi sorularımızı cevaplayacağız.

Hidrojen, bir arabayı nasıl hareket ettiriyor?

Hidrojeni bir araçta kullanmak aslında düşündüğünüzden daha basit. Bunu yapmanın iki yolu var.

İlk kullanım şekli yakıt hücresi adı altında bir çözümle çalışıyor. Yakıt hücresi hidrojeni elektriğe çeviriyor, elektrik ise elektrik motorlarına güç sağlıyor. Aynı elektrikli arabalar gibi elektrikli motorlar kullanılıyor.
Yakıt hücrelerinde hareket eden bir parça yok. Kimyasal bir reaksiyon sonucu yakıt oluşuyor. Tankalrdan gelen hidrojen yakıt hücresinde oksijenle buluşuyor ve H2O oluşturuyor. Bunun sonucu da elektrik enerjisi ortaya çıkıyor.

Hidrojenin ikinci kullanım şekli ise içten yanmalı motorlarda kullanımı. İki metotun da kendine göre avantajlarının bulunması dışında kullanımın tam yeri olduğu belli noktaları da bulunmakta. Onun haricinde içten yanmalı motorlar daha bilindik bi teknoloji.

Aslında hidrojen ve oksijen karışımı ile çalışan içten yanmalı motorlar, ve mekanik buji sistemi vardı, Fransız François Isaac de Rivaz tarafından kısa mesafelerde ağır yükler taşımak için kullanmıştı.

Yakıt hücresi teknolojisi kullanan araçalrdaki temel komponentler

Hidrojen tankı basınca uygun olması gerekmektedir. Araçlarda Tip IV kullanılır. 700 bar basınca dayanması

gerekmektedir.

hidrojen tankı
Copyright: Wikipedia

Yakıt hücresi hidrojenin oksijen ile buluşup elektrik ürettiği kısım. Geleneksel yakıt kullanan hibrit arabada içten yanmalı motorun yerine bu var diyebiliriz. Burdan çıkan su egzoz yardımıyla dışarı atılır.

yakıt hücresi
Copyright: Forbes

Bu ana iki komponent içten yanmalı motor veya hem elektrik motoru hem içten yanmalı motoru yani hibrit araçları hidrojen araçlarla ayıran ana iki parça. Bu iki parça dışında akü, batarya, şanzıman, elektronikler vs. aynı şekilde bulunmakta. Hibrit şeması olarak paralel hibrit şeması kullanmakta. Paralel hibrit şemasının ne olduğunu merak ediyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;  Akaryakıt fiyatları 27TL'yi aştı! Peki hibrit otomobiller bunu bir nebze azaltıyor mu?

Artıları ve Eksileri

  • Artıları
    • Hızlı dolum süresi; elektrikli araçlara kıyasla hızlı olan bu işlem 3 ila 5 dakika arası sürüyor.
    • Zararlı emisyon yok; hidrojenli araçlarda ortaya çıkan tek şey su.
    • İnanılmaz menzil; bir depo hidrojen ile 480 km civarlarında gidilebiliyor.
    • Yüksek verimlilik düzeyleri; benzin veya dizel kullanan geleneksel araçlara nazaran çok daha verimli.
  • Eksileri
    • Dolum noktaları; İngiltere’de her biri 1.3 milyon pound olmak üzere 17 tane bulunur iken Türkiye’de bir tane açılmış bulunmakta.
    • Pahalı; Türkiye’de bulunmasa bile hidrojenin kendisinin geleneksel yakıt türleri fiyatlarından yabancı ülkelerde pek farkı yok. fakat hidrojen teknolojisi geliştirmek ucuz değil. Bunun yanında hidrojen geleneksel yakıtlar gibi itilebilecek bir yapıya da sahip değil.
    • Güvenlik riski; hidrojen yanıcı bir element. Bunun yanında benzin de yanıcı fakat milyonlarcasını kullanmaya devam ediyoruz.
    • Kur farkından dolayı fiyatlar fazlasıyla artmış oluyor. 1 kilogram hidrojen 1.5 ila 6 Amerikan Doları kadar.

Hidrojen araçların geliştirilmesi

Bazı markalar diğerleri plan aşamasında olsalar dahi üretime başladılar. Bu araçlar şunlar:

Toyota Mirai, Honda Clarity ve Hyundai iX35.

Mercedes-Benz GLC sınıfına hidrojen versiyon çıkarıyor. 23 tane hidrojen istasyonu kurulumu yapan Almanya’daki hidrojen teknolojisini ortaya çıkarıyor.

Fikirleriniz neler? Hidrojen araçlar gelecekte kullanılır mı, küresel ısınmaya çözüm olabilir mi? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

cevikmedya

ÇEVİK MEDYA https://www.buymeacoffee.com/hakancevik

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın