Dos ve Ddos saldırılarının farkı nedir?

ülkemizde ve dünyada internetin yayın kullanımı ile birlikte aynı zamanda kötü amaçla kullanımı da hızlı bir biçimde yayılmakta. Bunların başında gelen genellikle sunucuları yormak için yapılan ddos ve dos saldırıları nedir gelin hep beraber ikisi arasında ki farkı ve ne işe yaradıklarını, nasıl önlemler alınabileceğini konuşalım.

Öncelikle Dos ve Ddos nedir?

Dos:

Denial of Service, yani DoS saldırıları, bir bilgisayar aracılığıyla hedef olarak belirlenen bilgisayarın kullanılabilirliğini ortadan kaldırmaya yönelik gerçekleştirilir. Saldırı esnasında PC ve PC’nin kullandığı ağların olabildiğince yavaşlatılması ve kullanılamaz hale gelmesi amaçlanır.

Ddos:

Distributed Denial of Service (DDoS) saldırıları ise, aynı anda birden fazla bilgisayarın hedef bilgisayar ve ağlara yönelik birden fazla farklı noktadan eş zamanlı olarak gerçekleştirilir. Saldırı esnasında binlerce farklı IP adresinden yararlanılır ve çok ciddi zararlar verilebilir. Bu saldırıları önlemek, birçok web sitesi için çok zordur.

Bazı DDoS saldırı tipleri

-Web site trafiğine yönelik yapılan saldırılar ile sitenin ulaşılabilirliği engellenir.

– Bandwith yani Bant genişliği saldırısı yapılır ve sunuculara erişim imkansız hale gelebilir.

– Önceden belirli uygulamalara saldırılarak direkt olarak sunucu bilgisayarlarının çalışması engellenebilir

Ddos Saldırı belirtileri

Bilgisayarınız ve internet bağlantı hızınız kullanılamayacak derecede yavaşladıysa, hiçbir siteye giriş yapamıyor ve sürekli bağlantı hataları alıyorsanız, büyük ihtimalle bu tip saldırılar gerçekleşmiş demektir. Büyük çaplı bir saldırı, bölgesel olarak internet erişimini de bozabilir, ciddi zararlar verebilir.

.

Önlemler

Güçlü sunucular (mümkünse birden fazla), Güvenlik Duvarı (Firewall) ve bu tip saldırılara karşı her zaman güvenlik önlemlerinin alınması tavsiye ediliyor. Bir sunucuya saldırı olursa, o esnada diğer sunucu devreye sokularak performans sorunu ortadan kaldırılabilir. Ama tabii bu tip önlemler, birçok firma için yüksek maliyet anlamını taşıyor. Bu sebeple de çoğu firma bu konuda korumasız denebilir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;  Mojang'dan Yeni Minecraft Oyunu

Bu yazımızda Dos ve Ddos saldırılarının farklarını belirtilerini ve alınabilecek önlemleri inceledik. Sizler de yorumlara konu ile ilgili tecrübelerinizi yazarak bilgi sağlayabilirsiniz.

hakan çevik

www.kurumsal.cevikmedya.com https://www.buymeacoffee.com/hakancevik

YORUMLAR

  1. Cloudflare DDOS korumasını kullanıyo bütün siteler

Bir Cevap Yazın