Demir eksikliğinizi kendiniz teşhis etmeyin! İşte nedenleri

Önceki ”Demir eksikliği belirtileri nelerdir?” yazımızın devamı niteliğindeki bu yazımızda demir eksikliğini kendiniz neden teşhis etmemelisiniz dedik.

Ek demir takviyeleri talimatsız olabiliceğinden dolayı kendinize demir eksikliği teşhisi koymanıza neden olabilir, bu şunlardan dolayı önerilmeyen bir durumdur:

  • Bünyede çok fazla demir bulunması zehirli, hatta ölümcül olabilir.
  • Yorgunluk, solgunluk, baş dönmesi, nefes darlığı diğer hastalıkların da belirtisi olabilir. Sadece demir eksikliği anemisinin olmak zorunda değillerdir. Bunlardan bazıları ciddi durumlar olabilir. Yanlış kendinizi teşhis etme ve kendinize ilaç vermek tehlikeli olabilir ve tedavinize harcanması gereken sürenin azalmasına sebep olabilir. Hastalığınızın erken süreçlerinde doğru tedaviyi almak hastalıktan kurtulmak için daha büyük olasılık sağlar. Yani teşhis için doktorunuzla görüşmeyi unutmayın.
  • Demir takviyeleri demir eksikliği anemisi ile ilgili problemi olamayan biri için çözüm oluşturmaz. Bu sizin veya çocuğunuzun ihtiyacı olmayan tabletlere gereksiz para harcamanız anlamına bile gelir.
  • İhtiyacınız olmadığı halde demir takviyesi almanız vücudun alması gereken diğer çinko ve bakır gibi diğer minerallerin emilimini kısıtlayabilir.
  • Her 300 kişiden birinde ırsi ve normalden daha fazla demir emilimine sebep olan hemokrom bulunmaktadır. Fazla demir kişilerin dokularına hasar verebilir, kanser olma riskini arttırabilir, kalp hastalıkları olma riskini de arttırabilir. Hemokromu olan kişiler aldıkları demir miktarını kısıtlaması gerekebilir.
Demir eksikliği demir doz aşımı

Kendinizin teşhis etmemesi gereken bu durumda reçetesiz olarak demir takviyesi almayın, çünkü aşırı doz demir ölüme sebep olabilir. Bebeklerde ve erken çocukluk evrelerinde günlük 20 mg demir alımı güvenli üst limittir. Çoğu demir tablet ise her birinde olmak üzere 100mg barındırır.

Ek demir takviyelerinizin kapaklarını sıkı kapatmanız ve çocuklarınızın ulaşamayacığı yerlerde tutmanız önemlidir.

Eğer demirin aşırı dozda alımında şüpheleniyorsanız 112’yi aramayı veya hastanenizin acil servisine başvurmayı ihmal etmeyin.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;  Tıp Alanında Yapay Zeka Yükseliyor

Bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

cevikmedya

ÇEVİK MEDYA https://www.buymeacoffee.com/hakancevik

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın