Arduino Nedir (kapsamlı araştırma)

Hız kesmeden kapsamlı araştırma yazı dizimize Arduino ile devam ediyoruz. Arduino nedir? Kullanım alanları ve çeşitleri nelerdir? öğreneceğimiz bu yazımızı gelin hep beraber okuyalım.

Hızlı gelişen teknoloji, insan yaşamını kolaylaştırmak için yeni çözümler sunulmasına ve hızlı işlem ihtiyacına yönelik hizmetler sunmakta. Bu yönde kendisini geliştiren arduino hem profesyonellerin hem de hobi olarak bu işi yapanların 1. tercihi oluyor.

Arduino nedir?

Kendisine ait yazılım sistemi olan Arduino otomatik sensör sistemleri ve elektronik devreler ile birlikte tam uyumlu çalıştırılabilmekte olup, kolay ve basit kodlama dili ile birçok iş sektörünün ve hobicilerin 1. tercihi olmaya devam ediyor. Ayrıca birçok çeşidi olan Arduino, açık kaynak kodlu bir sistem olduğu için sürekli olarak geliştirilmekte ve çalışma alanına göre ihtiyacınız olan kodları çok rahat bir şekilde dijial ortamda temin edebilmektesiniz.

Arduino özellikleri nelerdir?

Ücretsiz, kullanımı kolay, kodlama dili basit olduğu için tercih edilmekte olan arduino, ev, ofis ve eğlence alanında birçok sistemde hizmet verenlerin işlerini kolaylaştırmaktadır. Mikro denetleyiciler, analog ve dijital veri işleme programları, ölçüm, ve harekete duyarlı sensörler arduino ile çok rahat bir şekilde yapılabilmekte ve ayrıca sesli ve görüntülü etkileşim aracı olarak da işlem sağlayabilmektedir.

Arduino çeşitleri nelerdir?

Arduino UNO

Arduino uno, Atmega328p mikrodenetleyici çipine sahiptir ve Arduino.cc tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir mikrodenetleyici kartıdır. Arduino Uno, diğer devrelere arayüzlenebilen dijital ve analog giriş/çıkış pinleri ile donatılmıştır.

Arduino Leonardo

Arduino Leonardo, yeni çıkarılan ve Arduino 1.0.1 ‘de desteklenen bir Arduino çeşididir. Arduino Leonardo ATmega32u4 tabanlı, 20 tane dijital giriş/çıkış pini olan bir arduino çeşididir. 20 pinin 7 tanesi PWM çıkışı, 12 tanesi de analog giriş olarak kullanılabilmektedir. 16MHz. kristal osilatörü mevcuttur

Arduino Due

Arduino Due, ATmel SAM3X8E ARM Cortex-M3 tabanlı bir karttır. Bu kart Arduino’nun 32-bit ARM tabanlı mikroişlemciye sahip ilk kartıdır. 54 adet giriş/çıkış pinine sahip bu modül, 12 adet PWM çıkışı verebilmektedir.

Arduino Yun

Arduino Yun, Atmega32u4 ve Atheros AR9331 temelli bir mikrodenetleyici kartıdır. Atheros üzerinde OpenWRT temelli OpenWrt-Yun isimli bir Linux dağıtımı çalışmaktadır.

Arduino Tre

Arduino TRE, Arduino yazılım deneyiminin basitliğinden yararlanırken, Sitara işlemci tabanlı bir Linux Arduino artı tam AVR tabanlı bir Arduino’dur. AVR Arduino’nun entegrasyonu, Arduino TRE’nin mevcut kalkan ekosistemini kullanmasını sağlar, böylece yenilikçiler Arduino TRE’yi 3D yazıcılar, bina otomasyonu ve aydınlatma otomasyonu için ağ geçitleri, telemetri hub’ları gibi çok çeşitli yüksek performanslı uygulamalar geliştirmek için genişletebilir. yakındaki sensörlerden kablosuz olarak ve ana bilgisayar kontrolü ve gerçek zamanlı işlemler gerektiren diğer bağlı uygulamalardan veri toplar.

Arduino Micro

Mikro SD kart modül, SPI protokolü üzerinden SD kartlara okuma ve yazma yapabilen uygun fiyatlı ve kullanışlı bir üründür. Arduino ve bir çok mikrodenetleyici platformu ile kullanılabilir.
 
Bilgi saklama, okunan bilgileri hafıza kartına yükleme, sürekli gelen bilgileri kayıt altına alma gibi bir çok uygulamada kullanılabilmektedir. 
Kart üzerinde dahili 3.3V voltaj regülatörü de bulunmaktadır. Bu sayede 3.3V’luk ve 5V’luk sistemlerle rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Arduino Esplora

Arduino Esplora üzerinde bir adet basma butonlu ve iki eksenli joystick, 4 buton, MMA7361L ivme sensörü,TMP36 sıcaklık sensörü, ışık sensörü, RGB led, mikrofon, buzer ve lineer potansiyometre bulunuyor. Ayrıca Esplora üzerindeki TinkerKit giriş – çıkış soketleri ve renkli TFT LCD ekran konnektörü ile kartın özelliklerini arttırmak da mümkün.

Arduino Mega ADK

Arduino MEGA ADK, ATmega2560 tabanlı bir mikro denetleyici anakarttır. MAX3421e IC tabanlı Android tabanlı telefonlara bağlanmak için bir USB ana bilgisayar arabirimine sahiptir. 54 dijital giriş/çıkış pimi (bunların 15’ü PWM çıkışı olarak kullanılabilir), 16 analog giriş, 4 UARTs (donanım seri bağlantı noktaları), 16 MHz kristal osilatör, USB bağlantısı, güç jakı, ICSP başlığı ve sıfırlama düğmesine sahiptir.

Arduino Ethernet

Arduino Ethernet Shield, Arduino tarafından sağlanan devre şeması üzerinden hazırlanıp, üretilmiş ethernet shielddir. Orjinal Arduino Ethernet Shield ile birebir uyumludur ve onun için hazırlanmış tüm kütüphane ve kodlar bu shield’de de kullanılabilir.Arduino Ethernet Shield kullanarak arduino kartınızı birkaç dakika içerisinde internete bağlayabilirsiniz. Ethernet Shield’i arduino üzerine takınız, ve RJ45 kablosunu da ethernet shield’e takınız, birkaç adımı takip ederek arduino’yu internet üzerinden kontrol etmeye başlayabilirsiniz. 

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;  Tıpta Yeni Adımlar: Kişiselleştirilmiş Tıp

Arduino Mega 2560

Arduino Mega Atmega2560 tabanlı bir mikrodenetleyici kartıdır. Üzerinde 54 dijital giriş / çıkış pini bulunmaktadır ve bunlardan 15’i PWM çıkışı olarak kullanılabilir. 16 analog giriş, bir 16 MHz kristal osilatör, bir USB bağlantısı, bir güç girişi, bir ICSP bağlantısı ve bir reset butonu bulunmaktadır.

Arduino Mega, UNO için tasarlanmış pek çok genişletme kartı ile uyumludur.

Bu Arduino Mega 2560 R3 Klon ile Arduino Mega 2560 R3 Klon CH340 Chip arasındaki temel fark, CH340 Chip’li modelin kullandığı programlama entegresinin (USB-Serial dönüştürücü) CH340 olmasıdır.

Arduino USBLily PadArduino MiniLily PadLilyPad Arduino

LilyPad, dikilebilir ürünler alanında büyük bir kitleye sahip olan oldukça kullanışlı ve çok yönlü bir üründür. Kıyafetlerinize, çanta veya kumaşa, kısaca dikilebilir herhangi bir kumaşa LilyPad dikerek kullanabilirsiniz.

Ürün üzerinde Arduino Leonardo ve Micro kartlarında yer alan ATmega32u4 işlemcisi bulunmaktadır ve Arduino bootloader yüklüdür. Bu sayede bilgisayara doğrudan USB ile bağlanarak Arduino IDE’si üzerinden programlanabilir. Ayrıca kart üzerinde 1S LiPo batarya bağlantısı için JST-PH soket bulunmaktadır. LiPo batarya, kart üzerinde bulunan şarj devresi sayesinde USB üzerinden şarj edilebilir (kart üzerindeki switch’in CHG konumunda olması gereklidir). ATmega32u4 işlemcisi kullandığından kart, bilgisayara klavye veya fare gibi çevre birimleri olarak tanıtılabilir. LilyPad’in etrafına giriş çıkış pinleri sıralanmış şekildedir. Bu sayede kıyafet ya da kumaşa kolay bir şekilde dikilebilir. Dikim işlemi için iletken iplik kullanılması işleri oldukça kolaylaştıracaktır.

Arduino Simple

Programlanabilen (mikrodenetleyici olarak da bilinir) bir devre kartı ve bilgisayar kodunu fiziksel anakarta yazmak ve yüklemek için kullanılan Arduino IDE (Entegre Geliştirme Ortamı) adı verilen hazır bir yazılımdan oluşur.

LilyPad Arduino Simple Snap

LilyPad SimpleSnap, modüler olan ve parçalarına ayrılabilen veya ayrılabilen LilyPad ile e-tekstil projeleri oluşturmanın yeni ve kolay bir yoludur. SimpleSnap dahili şarj edilebilir Lityum Polimer pil ve dişi çıtçıtlı konnektörlere sahiptir.

Arduino Nan

Arduino Nano bir bilgisayar ile, başka bir Arduino ile ya da diğer mikrodenetleyiciler ile haberleşme için çeşitli imkanlar sunar. ATmega328 ve ATmega168 mikrodenetleyicileri, RX ve TX pinlerinden erişilebilen UART TTL (5V) seri haberleşmeyi destekler.

Arduino Pro

Arduino Pro Mini; Atmega328 temelli bir mikrodenetleyici kartıdır. Üzerinde 14 adet dijital giriş/çıkış pini (6 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir), 8 analog giriş, 8Mhz kristal ve reset tuşu bulundurmaktadır.

MiniArduino Pro

Arduino Pro Mini; Atmega328 temelli bir mikrodenetleyici kartıdır. Üzerinde 14 adet dijital giriş/çıkış pini (6 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir), 8 analog giriş, 8Mhz kristal ve reset tuşu bulundurmaktadır. Breadboard üzerinde kullanmak için ve boyutun önemli olduğu yerlerde kullanılmak üzere yapılmıştır.

Arduino FioArduino Funnel

Arduino Funnel I/O (FIO), Shigeru Kobayashi tarafından tasarlanan ve LilyPad’in orijinal tasarımına dayanan bir karttır.

Dönüşüm hunisi fikrinizi fiziksel olarak çizmeniz için kullanılan bir araç setidir ve yazılım kitaplıkları ve donanımından oluşur. Kullanıcı, Funnel kullanarak ActionScript 3, Processing ve Ruby gibi çeşitli programlama dillerine sahip sensörlere ve/veya aktüatörlere arayüz sağlar.

Arduino FIO, Funnel ile uyumludur. Lityum Polimer pil bağlantıları vardır ve USB üzerinden şarj devresi içerir. Kartın alt kısmında bir XBee soketi bulunur. FIO, kablosuz olarak yeniden programlanabilir şekilde tasarlanmıştır. Kablosuz önyükleme ile ilgili öğreticimizi kontrol edin!

Bu yazımızda Arduino nedir kullanım alanları nelerdir ve hayatımızı nasıl kolaylaştırır bunları öğrendik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Arduino çeşitleri bölümünde kullandığımız kaynaklar: – robotistan.com

– arduino.cc – robotiksistem.com

hakan çevik

www.kurumsal.cevikmedya.com https://www.buymeacoffee.com/hakancevik

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın