Alzheimer Genetik Mi? Alzheimer’ı Tetikleyen Faktörler

Alzheimer Genetik Mi? Alzheimer’ı Tetikleyen Faktörler

Alzheimer, oldukça yaygın görülen demans diğer adıyla bunama türlerindendir. Özellikle hafızada görülen bozukluklarla seyretmekte olan Alzheimer hastalığı, düşünce ve davranışta pek çok bozukluğa neden olabilmektedir. Nörolojik bir rahatsızlık olarak nitelendirilen Alzheimer, genellikle yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Beyin hücrelerinin yavaş yavaş ölmesi ya da fonksiyonunu zamanla kaybetmesi ile ortaya çıkan bu hastalık, toplumda sıklıkla görülmektedir.

Alzheimer hastalığı, ilk aşamada kendisini basit unutkanlıklar ile gösterse de, ilerleyen dönemde çok ağır semptomlara neden olabilmektedir. Toplumda sıkça görülen bu rahatsızlığın sebepleri de insanlar tarafından merak edilmektedir. Alzheimer genetik mi? sorusu merak edilen konuların başında gelse de, Alzheimer’ı tetikleyen faktörler oldukça çeşitli olabilmektedir. Bu yazı Alzheimer’a neden olan etkenlere ve risk altında olan kişilere odaklanılmaktadır.

Alzheimer Nedir? Alzheimer Belirtileri Nelerdir?

Alzheimer, özellikle yaşlı kimselerde görülen ve çoğu zaman yaşlanmanın da etkisiyle beyin hücrelerindeki azalma nedeniyle kişide hafıza, düşünme ve davranışsal bozukluklara yol açan nörolojik bir hastalıktır. Alzheimer hastalığı, çoğunlukla oldukça yavaş ilerlemekte ve genellikle sinsi bir şekilde başlayabilmektedir. Genelde yaşlı kişilerde görülme sıklığı daha fazla olsa da, 40’lı yaşlarda olan görece genç kişilerde de Alzheimer görülebilmektedir. Bu durum, Alzheimer genetik mi? sorusunu akıllara getirmektedir.

Alzheimer olan hastalar yakın zamana dair olan şeyleri unutmaya başlar. ilk zamanlar basit şeyleri unutturarak başlayan hastalık, ilerleyen dönemlerde kişinin günlük aktivitelerini yapamamasına kadar gider. Bu süreç içerisinde Alzheimer’a ek olarak farklı psikolojik rahatsızlıklar da ortaya çıkabilmektedir.

Genel olarak Alzheimer belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Hafıza kaybı (başlarda basit unutkanlıklardan sonra ilerleyen zamanlarda bu tablo daha da ağırlaşır.)
  • Düşünsel ve mental yetilerin azalması
  • Bilinçte bulanıklık yaşamak
  • Kafa karışıklığı yaşamak (olayları, kişileri ve zamanı karıştırmak)
  • Gündelik aktiviteleri yerine getirmekte zorlanmak
  • Kaybolmak
  • Kişisel bakımını yapamama durumu
  • Tekrarlanan anlatılar ya da sorular
  • Halüsinasyon ve sanrıların ortaya çıkması
  • Eşyaları beklenmedik yerlere koymak (giysi dolabına muz koymak gibi)
  • Uyku problemleri, öfke, depresyon gibi farklı psikolojik sorunların ortaya çıkması

Bu ve buna benzer durumlar, kişinin Alzheimer olduğuna işaret edebilir. Hastalığı ilk evrede yakalamak, hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılmasında oldukça büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle Alzheimer belirtileri dikkatli bir şekilde izlenmeli ve uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;  Diyabetten Korunma Yolları Nelerdir?

Alzheimer Tanı ve Tedavisi Nasıldır?

Bir kişide Alzheimer belirtileri gözleniyorsa, kısa süre içerisinde uzman bir hekim tarafından kişi muayene edilmelidir. Bu süreçte doktor, kişinin öyküsünü dinler ve bazı sorular sorarak kişide Alzheimer hastalığı olma olasılığını değerlendirir. Alzheimer şüphesi olan kişiler, Nöroloji alanında uzman doktorlar tarafından değerlendirilmelidir. Uzmanlar, bir dizi test ile kişinin hafıza ve düşünme becerilerini kontrol eder. Diğer yandan başka hastalıkları elemek için farklı testlerde istenebilir.

Alzheimer’da kesin teşhis için önemli yöntemler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • MRI (manyetik rezonans görüntüleme)
  • EEG (elektroansefalografi)
  • PET (pozitron yayınlayıcı tomografi)

Bu yöntemeler ile kişilerde beyin taraması yapılır. Eğer kişide Alzheimer bulgusu kuvvetli ise hastanın bilişsel fonksiyonlarının araştırılması için de bir takım testler uygulanır ve bu tetkiklerden sonra kesin tanıyı ancak alanında uzman hekim koyabilir.

Alzheimer için kesin bir tedavi seçeneği günümüzde yoktur. Ancak ilaç ve çeşitli uygulama çalışmaları ile hastalığın semptomları giderilmeye çalışılır ve ilerlemesini yavaşlatmak için tedaviler uygulanır.

Alzheimer’ın Nedenleri

Sadece yaşlılarda değil, daha genç yaştaki insanlarda da Alzheimer hastalığı görülmesi durumu, Alzheimer genetik mi? sorusunu akıllara getirir. Bu hastalığın genetikle bir ilişki bulunmaktadır. Aile geçmişinde, yakın arabalar arasında Alzheimer olma öyküsü olanlar riskli gruptadır. Diğer yandan Alzheimer’a neden olan pek çok faktör bulunmaktadır. Alzheimer’ı tetikleyen faktörler şu şekilde sıralanabilir:

Yaşlanma, beyindeki hücrelerin azalmasına neden olduğu için, bu hastalığın nedenlerinden biri de yaşlılıktır demek yanlış olmaz.

Ailede, Alzheimer öyküsü olan bir kişinin bulunması, kişinin bu hastalığa yakalanma olasılığını artırır. Genetik önemli bir faktördür.

Bilişsel bozukluğu olan kişilerde Alzheimer hastalığı görülme olasılığı yüksektir.

Kafa travmaları Alzheimer’a neden olabilecek bir diğer faktördür.

Düzensiz bir uykuya sahip olanlarda hastalık riski artar. Uyku düzensizliği de önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kronik depresyon da bu hastalığa yakalanma ihtimalini artıran bir etmendir.

Down sendromlu kişilerde Alzheimer daha sık görülmektedir.

Tüm bunların yanı sıra yapılan çalışmalara göre obezite, hareketsiz yaşam, yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalığı gibi diğer faktörler de Alzheimer’ın ortaya çıkışında rol oynayan diğer faktörler arasındadır.

hakan çevik

www.kurumsal.cevikmedya.com https://www.buymeacoffee.com/hakancevik

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın